Over Sofia

Hoi! Wat leuk dat je een kijkje neemt op Wine by Sofia. Mijn naam is Sofia en het is mijn doel om Portugese wijnen de aandacht te geven die zij verdienen. Ik ben met mijn Portugese roots wellicht wat bevooroordeeld, maar Portugal heeft alles wat je van een wijnland mag verwachten. De grote verschillen in het Portugese klimaat (nat en koud in het noorden, heet en droog in het zuiden) vind je terug in de brede variëteit aan wijnen. Het gebruik van inheemse (en daarmee vaak wat onbekende) druiven zorgt ervoor dat Portugal als wijnland bij veel wijnliefhebbers nog niet zo bekend is. Daar komt de laatste jaren gelukkig al meer en meer verandering in en daar draag ik graag aan bij.

Als klein meisje stond ik al tussen de druiven en keek ik vol bewondering naar de wijnvaten, de grote pers en de vele flessen zelfgemaakte wijn die beide opa’s hadden staan. De foto’s van mijn ouders die nog zelf druiven mochten stampen hadden iets magisch, dat wilde ik ook!

Een aantal jaar geleden begon in mijn eigen wijnavontuur door te gaan werken op een Nederlandse wijngaard. Ik leerde er de fijne kneepjes van het vak, gecombineerd met de meest moderne (biologische) technieken van wijn maken. De praktijk combineerde ik met theorie, terug de boeken in! Inmiddels ben ik SDEN 3 gecertificeerd (more to come).